Kanker, je zal er maar mee te maken krijgen…

Dan is het goed voor u om te weten dat OOFU in Utrecht een gespecialiseerd oncologisch fysiotherapeutisch centrum is met ruime ervaring en expertise om kankerpatiënten te begeleiden in alle fases van de ziekte. We zijn allen oedeemfysiotherapeut en oncologiefysiotherapeut. 
De oncologiefysiotherapeut richt zich onder meer op het behandelen van bewegingsproblemen die ontstaan door de kanker zelf of door de medische behandeling van de kanker. 

 

Neem contact op

Voorbeelden van problemen die op kunnen treden bij de oncologische patiënt zijn:

  • pijn
  • spanningsklachten
  • stug littekenweefsel
  • huidveranderingen
  • stijfheid van gewrichten en spieren
  • lymfoedeem (vochtophoping)
  • spierzwakte
  • conditieverlies
  • vermoeidheid

Fysiek sterker maakt mentaal sterker. Naast de fysieke klachten die kunnen optreden tijdens het doormaken van de ziekte kanker spelen ook psychische en sociale factoren een rol. De therapeuten van OOFU maken deze factoren bespreekbaar, bieden een luisterend oor en coachen de mensen op dit vlak. Als we denken dat (verdere) psychische begeleiding nodig is, werken we samen met het Helen Dowling Instituut. Zie ook www.hdi.nl . We zitten bij het HDi inpandig in onze 2e locatie.

Een oncologische patiënt die elders onder behandeling is, kan met een gerichte vraagstelling voor een éénmalig consult naar de oncologiefysiotherapeut bij OOFU verwezen worden. 
Klik hier voor vergoeding oncologiefysiotherapie

Begeleiding in alle fases van de ziekte

De oncologiefysiotherapeut kan worden ingezet in alle fases van de kanker.
In de curatieve fase is alles gericht op het bestrijden van de kanker.
De oncologiefysiotherapeut kan in deze fase helpen bij het beperken en bestrijden van conditieverlies en het verlichten van spanningsklachten.

Herstel fase

In de herstel fase gaat het om herwinnen van beweeglijkheid, kwaliteit van leven en het herwinnen van controle over de activiteiten van het dagelijkse leven. 
De oncologiefysiotherapeut kan helpen met een trainingsprogramma om uw kracht en conditie te verbeteren en kan adviseren bij het hervatten van werk en sport. Soms kan de ziekte niet (volledig) worden genezen maar wel onder controle gebracht en gehouden worden. Kanker krijgt dan meer het karakter van een chronische ziekte. Dit heeft fysieke, psychische en sociale gevolgen voor de patiënt.
De oncologiefysiotherapeut behandelt voorkomende klachten en ondersteunt en coacht de oncologische patiënt. 

Palliatieve fase

De palliatieve fase begint op het moment dat de patiënt te horen krijgt dat genezing niet meer mogelijk is en de behandeling ook niet meer op genezing wordt gericht. Deze fase kan weken, maanden maar soms ook jaren duren. De kwaliteit van leven en de wens van de patiënt staat in deze fase centraal. De oncologiefysiotherapeut kan helpen om zolang mogelijk een actief leven te leiden door een trainingsprogramma op maat te maken. 

In de terminale fase wordt het duidelijk dat het levenseinde nadert. 
De patiënt moet afscheid nemen van zijn naasten en van het leven. In deze fase staat het comfort van de patiënt centraal. De oncologiefysiotherapeut kan helpen bij het zoeken naar de meest comfortabele houding. Ademhalingsoefeningen kunnen verlichting geven bij benauwdheid. Pijn en angst kunnen verminderen door ontspanningsoefeningen. 

Meer informatie over oncologiefysiotherapie?

Neem contact op